На този ден преди 173 години е роден Христо Ботев. Пред

...
На този ден преди 173 години е роден Христо Ботев. Пред
Коментари Харесай

Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев

На този ден преди 173 години е роден Христо Ботев. Пред паметника на огромния български стихотворец и бунтовник в родния му град Калофер ще бъде положен гирлянд на славата. Тържествената гала ще стартира с боен обред в двора на  Националния музей " Христо Ботев ", съобщи БНР.

Директорът на музея Ася Николова акцентира, че по традиция  ще има поклонение и пред паметника  на майката на великия българин Иванка Ботева. Ще прозвучи отново  първото Ботево стихотворение, отдадено точно на нея  - " Майце си ".
 
" Всички, които ще участват на това честване, ще почетат с безмълвие и с поднасяне на цветя тази годишнина макар изискванията, в които се намира обществото ни. Дори и тези, които не могат да участват, могат в този момента да си напомнят гениалните му думи, неговите стихове. Най-важното е да пазим загатна, загатна за тези, които отдадоха " сили и младост ", както самият той написа, с цел да я име през днешния ден България, свободна, самостоятелна, " сподели Ася Николова.

От началото на седмицата Националният музей " Христо Ботев ", където се съхраняват единствените непокътнати персонални движимости на поета-революционер, е отворен за гости, като се съблюдават противоепидемичните условия, добави Ася Николова. Така ще е и през днешния ден.   

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР